Стерилізація банок: швидко і легко

Підготовка банок для консервування в них овочів, фруктів та ягід дуже важлива. Щоб уникнути неприємних сюрпризів у вигляді зіпсованих заготовок та навіть вибухів банок, потрібно правильно стерилізувати ємності. Мильна вода не вбиває бактерії, у гіршому варіанті погано простерилізована банка може стати навіть причиною тяжкого захворювання: ботулізму. Не лінуйтеся стерилізувати скляну тару та беріть на замітку швидкі та ефективні способи.

Яким би способом ви не скористалися, спочатку банки потрібно підготувати – правила однакові.

Стерилізація банок: швидко і легко

Огляд тари

Насамперед потрібно уважно оглянути банку: не повинно бути тріщин та сколів. Особливе ретельно потрібно перевірити шийку. Банку з будь-якими дефектами використовувати не можна, оскільки під впливом високої температури може тріснути.

Миття банок

Після цього кожну тару потрібно добре промити із засобом для миття посуду чи содою. Важливо приділити увагу стінкам зсередини і шийку, зазвичай там найсильніші забруднення. Обов’язково промити і кришки. Якщо вони виготовлені з поліетилену, то можна використовувати ту саму соду. Спочатку вони промиваються у розчині, а потім 10 хвилин прогріваються у воді температурою трохи більше 80 градусів. А металеві кришки досить просто протримати у киплячій воді 10 хвилин.

В духовці

Почніть з миття духової шафи, щоб тара не ввібрала непотрібні «аромати». Сухі банки встановіть шийкою вниз на деку або решітці. Духовку нагрійте до 120-130 градусів разом із банками, щоб не було перепаду температур. Тривалість обробки залежить від обсягу посуду. Тари об’ємом півлітра витримуйте 10 хвилин, літрові – чверть години, дволітрові – 20 хвилин, трилітрові – 25 хвилин. Виймайте чистим рушником і ставте дном на чисту тканину для охолодження. Кришки краще прокип’ятіть окремо в каструлі протягом 15 хвилин і висушіть на тканині.

Стерилізація банок: швидко і легко

У мікрохвильовій печі

Найпростіше і найшвидше обробляти банки в мікрохвильовій печі. Але треба пам’ятати, що вона нагріває не повітря, а їжу або рідину, що знаходяться всередині. Тому порожні банки стерилізувати не можна, їх потрібно заповнити водою. Півсклянки – для середнього розміру, ціла склянка на трилітрову тару.

Поставте банки на піддон, що крутиться, між ними повинен залишитися простір. Встановіть потужність близько 750 Вт та таймер на 3-5 хвилин. Як тільки вода в мікрохвильовій печі почне кипіти, на банку зсередини з’являться великі краплі. Для стерилізації цього достатньо: акуратно дістаньте банки за допомогою кухонних рукавиць, поставте дном на чистий рушник.

На пару: над каструлею, чайником, пароваркою

У каструлю покладіть тканину, на неї банки (тканина потрібна, щоб банки не билися про дно і один про одного, коли вода кипітиме). Залийте холодну воду, нагрівайте до кипіння, після закипання – зменште вогонь, щоб сильно не вирувало і зачекайте 10 хвилин. Кришки можна кип’ятити разом із банками у тій же каструлі. Аналогічним способом можна стерилізувати банки над пароваркою або чайником із киплячою водою (над звичайним, не електричним).

Після стерилізації тару важливо висушити. Якщо вони не встигають висохнути самі, то можна витерти чистим рушником, але бажано скористатися вилкою чи шпажкою, щоб притримати рушник, а не лізти в банку руками.

Закладати продукти в банки необхідно пізніше, як за дві години після стерилізації. При цьому намагатися не торкатися їх шийки. Інакше всі мікроорганізми, яких доводилося так довго позбавлятися, знову з’являться.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *