Город

Топ найбільш зимостійких і смачних сортів черешні

Традиційно черешню вирощують у південних регіонах, оскільки вона вимоглива до тепла. Однак зараз виведений ряд сортів, які зрушили кордон поширення цієї культури далеко на північ. Пропонуємо познайомитися з кращими з них.

Популярний і перевірений сорт. Вже в першій половині червня на дереві з’являються темно-червоні ягоди. Якщо дати їм трохи повисіти на гілках, забарвлення стане майже чорної, а смак – солодким, з невеликою терпкістю в дощовий сезон.

Сорт самобезплідний, з хорошим імунітетом, витримує морози до -35. . . -37°C. Плодоношення щорічне і рясне – в середньому 30 кг з дерева. Ягоди великі – до 9 г, соковиті, помірно щільні.

Цей самобезплідний сорт виведений брянським селекціонером М. В. Каньшиной і засновником НВО «Сади Росії» В. о. Степановим. Результатом їхньої праці стало акуратне дерево, що досягає 3,5 м у висоту, з вражаючим набором характеристик:

· приносить смачні ягоди – дегустаційна оцінка 4,9 балів з 5 можливих;

· врожайність досягає 60 кг з одного дорослого рослини;

· дуже рідко хворіє і майже не уражується шкідниками, добре переносить посуху;

· під снігом без істотних втрат переживає морози до -40°С.

Плоди досить великі, масою 5-6 м, дозрівають приблизно в кінці червня. З-за тонкої шкірки і ніжній м’якоті як можна швидше після збирання їх потрібно вжити в їжу або переробити.

Видатний за багатьма показниками сорт:

· ранньостиглий;

· невимогливий до умов зростання;

· з сухим відривом ягід;

· хворобостійкий;

· великоплідний (маса 6,5-7 м);

· несхильний до розтріскування;

· стабільно урожайний (до 30 кг з дерева).

Черешня Овсуженка відмінно переносить суворі морози. Ягоди дуже ароматні й соковиті, прекрасного смаку і універсального призначення. Єдиний нюанс – сорт самобезплідний. Кращими запилювачами вважаються Іпуть, Брянська рожева, Ревна.

Один з найбільш смачних сортів, здатних рости в різних кліматичних умовах. Під сніговим покривом відмінно зимує в північних районах, витримує засухи, рідко страждає від поширених хвороб, зокрема, коккомікозу. Плодоносить у ранні терміни, щорічно і щедро.

Ягоди красиві, золотисто-жовті, масою близько 5 м, з ніжною солодкою м’якоттю і приголомшливим карамельно-медовим присмаком. У свіжому вигляді вони гарні як самостійний десерт. На зиму плоди можна заготовити у вигляді компоту, варення, джему, повидла, а також просто заморозити.

В кінці липня цей сорт нагородить вас масою глянцевих ягід з жовтою шкіркою і темно-червоним рум’янцем. Спробувавши одну, вам буде складно зупинитися – настільки вони смачні, зовсім як виросли на півдні. Дегустатори оцінили плоди дуже високо – на 4,8 балів.

При цьому саме дерево абсолютно некапризное, досить стійка до засух, коккомікозу і моніліозу, переносить морози до -35°С.

Невибагливий сорт з привабливою бурштиново-жовтим забарвленням ягід, які у міру дозрівання вкриваються ніжним рожевим рум’янцем. Вони містять зовсім небагато кислот, завдяки чому смак виходить дійсно солодким.

Урожай одновимірних ягід (близько 6 м) з легко відокремлюваним кісточкою дозріває в кінці червня – початку липня. З одного дерева можна зібрати 30-35 кг. У Бурштинової хороша зимостійкість (-32°С), висока опірність хворобам і шкідникам.