Кулінарія

Простий рецепт запеченої риби в духовці під майонезом з цибулею покроково

Всім привіт! В молодості у мене була подруга, одного разу я прийшла до неї в гості і вона мене пригостила запеченою рибою з цибулею в духовці. Страва мені дуже сподобалося, і я вирішила приготувати його у себе вдома. І до моєї великої радості ця риба припала до смаку всім моїм близьким.

І сьогодні розповім вам простий покроковий рецепт, як приготувати запечену рибу з цибулею в духовці. Впевнена, що така риба вам сподобається, і ви з задоволенням завжди будете готувати. Мені самій дуже подобається риба під майонезом: в запеченому блюді зберігається більше вітамінів, мінералів, воно корисніше і готується дуже швидко

Для приготування цієї страви беру рибу минтай, так як вона смачна, корисна, дуже ніжна. У ній мало кісток, її легко обробляти, мало калорій і, що ще важливо, вона доступна за ціною. Вся моя сім’я дуже любить її, особливо син. І коли діти (їх у мене двоє) приходять в гості, завжди замовляють цю рибу. Сподіваюся, і ваші домашні оцінять цей рецепт по заслугах.

Риба в духовці під майонезом з цибулею | Корисні властивості страви

риба

Ви напевно запитаєте, чому саме минтай? Хоча минтай не належить до цінних порід риб, в той же час він дуже корисний, оскільки містить велику кількість вітамінів, мінералів, мікро і макроелементів, особливо у ньому багато йоду.

Лікарі часто радять цю рибу вагітним жінкам і годуючим мамам. Корисна вона і для зростаючого організму, а також для поліпшення пам’яті, особливо дітям шкільного віку. Велику користь приносить вона людям з захворюванням щитовидної залози.

У ній містяться такі вітаміни, як РР, вітаміни В1(тіамін), В2, А, С, В, Е, В4(холін), вітамін D. Багато таких мікроелементів, як залізо, кобальт, нікель, мідь, марганець. Білок минтая легко засвоюється організмом і зміцнює його.

У рибі містяться такі мікроелементи, як калій, кальцій, магній, натрій, кобальт, фосфор, хлор, сірка. А хром знижує тягу до солодкого, тому корисна рибка людям з цукровим діабетом. Минтай можна застосовувати і як дієтичне блюдо, особливо з овочами, так як ця риба малокалорійна. На 100 грам продукту міститься всього 72 кілокалорії.

Селен, ненасичені жирні кислоти (Омега 3), вітамін Е, С, калій, що входять до складу риби, гарні для профілактики онкологічних захворювань, а також людям з серцево-судинними захворюваннями. Цинк і фтор, сприяють поліпшенню стану волосся, зубів, нігтів, шкіри.

У Радянський час, коли не було мобільних телефонів, ми часто дивилися на нігті, так як вважалося, що якщо з’явилася пляма, значить прийде лист від коханого чи ще від кого, і з нетерпінням чекали цього листа. Однак білі плями на нігтях говорять насамперед про те, що у вас нестача цинку в організмі.

Риба в духовці з майонезом і цибулею | Рецепт

Тепер, я думаю, ви зрозуміли, чому я готую страву саме з минтая. Давайте запечемо рибу в духовці з майонезом, після приготування вона виходить соковита, м’яка і дуже смачна. Отже, покроковий рецепт приготування запеченої риби з цибулею в духовці, і для цього нам знадобляться наступні інгредієнти:

  • риба – 1 кг;
  • цибуля – велика головка;
  • лимон – 1 штука;
  • борошно – 3 столові ложки з гіркою;
  • майонез – 200 гр. ;
  • соняшникова олія – 3 ст. ложки;
  • вода – 30 мл;
  • сіль.

Беремо рибу, миємо її під струменем холодної води, чистимо зовні, так як на ній є маленькі лусочки, потім всередині, відрізаємо плавники, хвіст і ще раз добре промиваємо всередині, кладемо на паперовий рушник і даємо стекти воді. Рибу краще брати цільну, а не філе, з філе страва виходить сухе.

Минтай нарізаємо шматочками 1,5 – 2 см завтовшки. У неглибоку тарілку кладемо борошно і сіль, змішуємо, обвалюємо в цій суміші рибу, в сковорідці розігріваємо олію, кладемо туди шматочки риби, трохи обсмажуємо до золотистого кольору на середньому вогні з двох сторін. Сковорідку кришкою не закриваємо.

Є такий анекдот. Вирішили друзі подарувати своєму другові кулінарну книгу, так як він жив один. Через деякий час зустрічають його і питають, чи сподобалася йому книга. Він відповів, що вона йому не підходить, так як кожен рецепт починається зі слів “Візьміть чисту каструлю. ” Ось і у нас рецепт починається зі слова чисту.

Беремо суху, чисту сковороду, на дно наливаємо трохи олії, перекладаємо рибу, потім нарізаємо кільцями цибулю, кладемо його зверху на рибу, рівномірно розподіляємо, беремо майонез, додаємо воду, розмішуємо його, і рівномірно розподіляємо цю суміш на цибулю. Ставимо сковороду в розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо до золотистого кольору. Вийняти з духовки і дати настоятися 10 хвилин.

Риба під майонезом. Висновок

Рибу можна подавати і як окрему страву, а можна з рисом, картоплею. Дуже добре вона поєднується з овочами, з тушкованою капустою або тушкованою квасолею, з брокколі, хто як любить. Я і мої діти любимо рибу, запечену з цибулею в духовці їсти із зеленою квасолею і брокколі.

Для цього тушу квасоля, броколі разом в сковорідці під закритою кришкою на соняшниковій олії хвилин 10 і стежу за тим, щоб вони не втратили зеленого кольору. Пропорція може бути будь-яка або 1х1. Дуже смачно, та й корисно, так як риби з овочами дуже добре поєднується і вона виходить дієтичної (на замітку, хто хоче схуднути). Подаємо окремо кріп, перець і лимон.

Як бачите, дорогі читачі, рецепт приготування цієї риби дуже простий і готується вона дуже швидко, а також риба минтай дуже корисна в будь-якому вигляді: печена, смажена, тушкована. Як приготувати рибу, запечену з цибулею в духовці, ви тепер знаєте, тому готуйте її частіше і будьте здорові. А в коментарях прошу поділитися своїми рецептами приготування рибних страв і розповісти, які сорти риби віддаєте перевагу?

Приємного всім апетиту і будьте здорові. З повагою, Людмила Іванова.