Город

Чому не вдається редис або сім секретів вирощування редиски

Редиска, або редис, як більш правильно називати цей коренеплід, вирощується на кожному городі нашої країни. Та й куди без нього? Адже соковиті хрусткие, з яскравим смаком і легкою остринкой коренеплоди готові до столу вже через 20-30 днів після появи сходів. Відомий сорт редису так і називається, “18 днів”. Звичайно, є і пізньостиглі сорти редиски, яким потрібно 40-45 днів, вони утворюють великі коренеплоди. Але все ж нам миліше дрібні соковиті “хрустики”.

Вирощування редиски немає ніяких секретів. Ця культура росте дуже швидко. Насіння досить великі, їх легко сіяти. Сходи з’являються дуже великими, їх неважко розрізнити на грядці, а впізнавана форма цієї хрестоцвітної культури, не дає сплутати редис з бур’янами навіть дітям.

Тим не менш городники часто скаржаться на те, що редис не вдається. Коренеплоди виростають дрібними, дерев’янистими, йдуть “на стрілку”. Для того, щоб зрозуміти причину цих невдач, потрібно розуміти, які умови необхідні редису для успішного зростання.

7 секретів вирощування редиски

1. Короткий день. Насамперед, редис – це культура довгого дня. Що це означає? При настанні довгого дня ці рослини починають формувати генеративні органи – квіти, утворення плодів, насіння. Кожна рослина має своєю метою розмноження, залишення “потомства”, тобто насіння. Рослина зацвітає в найбільш сприятливий для нього період. Культури довгого дня зацвітають, коли довжина дня стає більш 14-16 ч.

І якщо для томатів, перцю, баклажанів (які теж є рослиною довгого дня) це плюс, адже квіти призведуть до зав’язування плодів, і вже після – до насіння, то для редиски це мінус. Адже ми вирощуємо його заради коренеплодів, а не заради квітів або насіння.

Саме несвоєчасне посів редиски – головна, і найчастіша причина невдач при його вирощуванні. Приблизно з 10 травня по кінець липня довжина світлового дня становить 16 і більше годин. Тому обов’язково висівати редис як можна раніше, закінчуючи це робити в квітні-на початку травня і другу хвилю можна сіяти після середини липня.

Коренеплід, який пішов у стрілку, можна відразу висмикувати і викидати, немає сенсу виламувати квіткову стрілку, нормального соковитого коренеплоду від цього примірника вже не отримати.

2. Прохолода. Спекотна погода є частою проблемою вирощування редиски. В останні роки весна приходить особливо рано, і на тлі рідкісних дощів спека починається вже в квітні-травні. Між тим редис відноситься до холодолюбним культурам. Оптимальна температура для розвитку нього +16-20°С, але і при +10-12°С він почуває себе непогано. На спеці, навпаки, редис страждає, коренеплоди виходять дрібні, жорсткі, а смак їх стає занадто гострим, сильним.

Не бійтеся сіяти редис як можна раніше. Сходи редиски не бояться короткочасні заморозки до -4°С, а дорослим рослинам не страшні і -6°С. Ну, а якщо ви накриєте грядку редиски укривним матеріалом, йому взагалі все дарма.

3. Полив. Нестача вологи – це третя можлива причина невдач. Редис просто обожнює поливи і гостро в них потребує. Коренева система у нього слабка, ви бачите цей тонкий корінець, висмикуючи редиску з грядки. Добувати воду з глибини редис не в змозі. Тому протягом усієї його короткою, тритижневої, життя йому потрібен не просто регулярний, а щоденний полив. У спекотну погоду редис доводиться поливати двічі: вранці і ввечері. Трохи зменшити поливи дозволить укривний матеріал.

4. Проріджування сходів. Загущенность посадки при вирощуванні редиски зустрічається досить часто. За зиму ми так скучили по вітамінам, що просто рука не піднімається проріджувати редис на потрібну відстань. Тим не менш краще це зробити якомога раніше. Відстань між рослинами повинна бути не менше 4-5 см, а між рядками редиски на грядці 15-20 див.

Редис дуже любить світло. Будь затінення (від густоти посадки або просто неправильно обраного місця в тіні) призводить до того, що бадилля починає витягуватися, рослини конкурують один з одним за місце під сонцем, і замість того, щоб нарощувати коренеплоди, “змагаються, чия бадилля більше”.

5. Захист від хрестоцвітної блішки. Хрестоцвіті блішки – ще один “головний біль” при вирощуванні редиски. Якщо весна прохолодна, вдається виростити перший урожай, минаючи її. Але якщо настала спека, ця “стрибуха” тут як тут. Дорослим коренеплодів вона не може пошкодити, просто спотворює бадилля редиски, перетворюючи її на “решето”. Але молоді сходи вона може з’їсти повністю або так сильно пошкодити їх, що вони потім не зможуть оговтатися від шоку.

І якщо при вирощуванні капусти ми можемо застосувати інсектициди, адже за тривалий період вирощування вони вимиються і не принесуть нам шкоди, то обробляти редиску отрутою вже зовсім не хочеться. Укривний матеріал знову приходить на допомогу, якщо, звичайно, ви накриєте грядку раніше, ніж її знайшли хрестоцвіті блішки. При відсутності укривного матеріалу можна врятуватися більш частими поливами: 3-4 рази в день, підтримуючи постійну вологість грунту. Блошко не любить стрибати “по мокрому”.

6. Харчування. Незважаючи на те, що редис зростає дуже швидко, а може бути, саме завдяки цьому, йому потрібно досить багато поживних речовин. Редис віддає перевагу пухким родючим грунтам: супіщані або суглинисті, з нейтральною або слабокислою реакцією. Він чуйний на внесення органічних добрив (перегною, але не свіжого гною) в обсязі 1 відро на 1 кв. м.

Якщо грунти дуже бідні, виснажені, при вирощуванні редису можна навесні внести азотні добрива з розрахунку 25-30 г на 1 кв. м або комплексні мінеральні добрива, наприклад, аммофоску або нітрофоску, по 60-80 г на 1 кв. м. Для формування коренеплодів потрібні підвищені дози калію і висока доза фосфору. Фосфорні і калійні добрива краще вносити восени, при перекопуванні: 30-35 г калійних і 25-30 г фосфорний добрив на 1 кв. м.

7. Посів щотижня. Дуже часто трапляється така картина, що на початку ми накидаємося” на редиску, але потім перший апетит проходить, ми не збираємо редис так часто, він залишається на грядках, переростає, стає в’ялим або порожнім, такий редис і зовсім не хочеться їсти. Щоб редис не закінчувався, але і не переростав, висівайте невелика кількість насіння щотижня: від моменту, коли земля відтане до середини травня.

Застосовуйте ці поради на своїх грядках, і вже в квітні ви зможете хрустіти соковитою смачною редискою.